Olimpiai bajnokból executive coach: Kovács Ági az üzleti világ vezetőit tréningezi

Mindössze 150-en rendelkeznek olyan akkreditált végzettséggel a világon, mint amilyet Kovács Ágnes, olimpiai bajnok úszó szerzett idén az amerikai UC Berkeley-n. Okleveles executive coach-ként tart tréningeket, miközben, előreláthatólag, jövőre végez a Testnevelési Egyetem PhD-képzésén.

 Kovács Ágnest évek óta hívják olimpiai bajnokként előadni, tréninget tartani, ő pedig a jelenleg elérhető legszínvonalasabb képzésen kívánta elsajátítani új hivatásának alapjait. A kaliforniai UC Berkeley-n tavasszal végzett, azóta már nemcsak oktatóként, de executive coachként is kivételes sikereket ér el.

 Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, akit 2014-ben az International Swimming Hall of Fame tagjai közé, 2015-ben pedig egykori egyeteme, az Arizona State University halhatatlanjai közé választottak be, májusban a Sport és Innováció Konferencián tartott előadást. A Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Testnevelési Egyetem közös szervezésében megrendezett, magyar és angol nyelvű nemzetközi tudományos rendezvényen előadott prezentációja nagy sikert aratott.

 Az egyik legeredményesebb hazai úszónk mindig is rengeteg energiát fektetett a tanulásba, nagyon tudatosan alapozta meg az élsport utáni éveket. Az amerikai Arizonai Állami Egyetemen 2005-ben marketing-kommunikáció szakon végzett, majd a Budapesti Corvinus Egyetemen közgazdász-szociológus diplomát.

 Kovács Ágnes a Testnevelési Egyetem Nemzetközi Igazgatóságának nagykövete, az intézmény oktatója, 2013 óta PhD-hallgatója is, aki az elmúlt éveket nemcsak kutatással és tanítással töltötte, de 2017 tavaszán a toplistás kaliforniai UC Berkeley-n executive coach képesítést is szerzett.

 „Mindenképpen nemzetközi képzésen szerettem volna részt venni, és itt találtam meg a számomra legmagasabb színvonalú oktatást kínáló lehetőséget. A UC  Berkeley az egyik legrangosabb egyetem, és ilyen végzettsége, amilyet ott szereztem, jelenleg mindössze 150 embernek van a világon. Ősztől tavaszig tartott a képzés – októberben személyesen is kint voltam Amerikában, egy intenzív 140 órás helyi képzésen vettem részt –, később online folyt tovább hónapokig a munka. A gyakorlati záróvizsgám a Moody’snál és a Salesforce-nál volt San Francisco belvárosában” – nyilatkozta az egykori úszó. „Tudatosnak lenni, tervezetten építeni a karriert, merni felvállalni a nehézségeket, és professzionális segítséget igénybe venni már Magyarországon is egyre általánosabb, ami nagyon jó. Sportolóként mögöttem is csapat és edzők álltak: pontosan tudom, hogy mennyit jelentett a munkájuk, és mennyit tettek az én teljesítményemhez, az eredményeimhez. Egy cégvezető, egy munkavállaló életében számos olyan helyzet előállhat, amikor egy coach segítsége nemcsak gyorsabbá és egyszerűbbé, de hatékonyabbá is teheti a problémák megoldását, a dolgok előmozdulását.”

 Kovács Ágnes amellett, hogy egyre keresettebb szakember, aki csoportos és egyéni tréningeket is tart magyar és angol nyelven, autentikus vezetéselmélettel kíván a jövőben behatóbban is foglalkozni. Emellett, előreláthatólag jövőre fejezi be doktori disszertációját, amely a hazai élsportolók és a média kapcsolatát vizsgálja. Az általa készített mélyinterjúk és a több mint 130 olimpikonnak és médiaszakembernek kiküldött kérdőív adatainak összevetése és elemzése jelenleg is zajlik.

 Mindezek mellett pedig egyre több hazai és nemzetközi felkérés és munka találja meg.

 „Évekig tartott, amíg tisztázódott bennem, hogy pontosan milyen területen szeretnék tevékenykedni, miben szeretnék fejlődni. Mostanra egyértelművé vált, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni. Folyamatos visszajelzést kapok arról, hogy nemzetközi mércével mérve is hasznos és értékes, amit csinálok, és érdemes ezen az úton maradnom. Júniusban például Prágába megyek a 14. Európai Sportszociológiai konferenciára előadni a PhD-kutatásommal kapcsolatos témában. Hatalmas öröm és elismerés számomra, hogy az absztraktot, amelyet előzetesen beküldtem az előadásomról, több nemzetközi bíráló értékelése alapján 100 százalékosra (10-ből 10 pontosra) minősítették, és a kutatásom témáját nemzetközi szinten is hiánypótlónak és innovatívnak ítéltek meg. Az ilyen visszajelzések pedig mérhetetlenül motiválnak.”